گندم امروز تبریز کامل سرشار از فیبر است اما گندم تصفیه شده تقریباً هیچ فیبر ندارد محتوای فیبر گندم سبوس دار 12 تا 15 درصد وزن خشک است.
همانطور که آنها در سبوس متمرکز می شوند، الیاف در طول فرآیند آسیاب حذف می شوند و تا حد زیادی در آرد تصفیه شده وجود ندارند.
فیبر اصلی موجود در سبوس گندم آرابینوکسیلان (70%) است که نوعی همی سلولز است. بقیه بیشتر از سلولز تشکیل شده است.
بیشتر فیبر گندم نامحلول است و تقریباً دست نخورده از دستگاه گوارش شما عبور می کند و به مدفوع حجم می دهد. برخی از فیبرها همچنین باکتری های روده شما را تغذیه می کنند.
علاوه بر این، گندم حاوی مقادیر کمی از فیبرهای محلول یا فروکتان است که ممکن است باعث علائم گوارشی در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) شود.
با این حال، به طور کلی، سبوس گندم ممکن است اثرات مفیدی بر سلامت روده داشته باشد پروتئین ها 7 تا 22 درصد وزن خشک گندم را تشکیل می دهند.
گلوتن یک خانواده بزرگ از پروتئین ها است که تا 80٪ از کل محتوای پروتئین را تشکیل می دهد مسئول خاصیت ارتجاعی و چسبندگی منحصر به فرد خمیر گندم است، خواصی که آن را در تهیه نان بسیار مفید می کند.
گلوتن گندم می تواند اثرات نامطلوبی بر سلامتی در افراد مبتلا به عدم تحمل گلوتن داشته باشد برخی از مغذیترین بخشهای غلات سبوس و جوانه در گندم سفید وجود ندارند زیرا در طی فرآیند آسیاب و تصفیه حذف میشوند.
بنابراین، گندم سفید در مقایسه با گندم سبوس دار از نظر بسیاری از ویتامین ها و مواد معدنی نسبتاً ضعیف است.
از آنجایی که گندم بخش بزرگی از غذای مصرفی مردم را تشکیل می دهد، آرد به طور مرتب با ویتامین ها و مواد معدنی غنی می شود.
در واقع غنی سازی آرد گندم در بسیاری از کشورها اجباری است آرد گندم غنی شده ممکن است علاوه بر مواد مغذی فوق، منبع خوبی از آهن، تیامین، نیاسین، کلسیم و ویتامین B6 باشد.